onsdag 5 februari 2014

Svenska statsministrar

Inspirerad av Ben Jones, som på sin blogg DataRemixed gjort ett Gantt-diagram över amerikanska presidenter, testade jag att göra motsvarande för svenska statsministrar. Diagrammet är gjort i Tableau och blev en intressant övning i att göra Gantt-diagram, vilket jag inte ägnat mig åt så mycket tidigare. Tableau har bra funktionalitet för detta och efter bara lite famlande kunde jag åstadkomma något som faktiskt ser helt OK ut. De gråa staplarna är respektive statsminster hela levnadsperiod, medan de partifärgade anger ämbetsperioden.


Själva resultatet i sig var också ganska intressant. Framför allt är det slående hur korta regeringsperioderna var innan Socialdemokraterna inledde sin långa sejour av närapå oavbrutet maktinnehav. Tage Erlanders extremt långvariga ämbetsperiod är också unik och faktiskt sticker även Göran Persson ut med den näst längsta sammanhängande perioden.

De väldigt korta perioderna under det tidiga 1900-talet är också tydliga, en del så korta som tre månader (Christian Lundeberg 1905). Dessutom - under några år i 1900-talets början var så många som nitton (!) blivande, sittande eller före detta statsministrar i livet samtidigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar